Waar moet je op letten als je een advocaat zoekt?

Waar moet je op letten als je een advocaat zoekt?

Nederland kent rond de 17.000 advocaten. Als advocaat dien je aan strenge gedragsregels te houden die zijn vastgelegd door de Orde van Advocaten. U mag er dus vanuit gaan dat advocaten zich hieraan committeren en een bepaalde standaard hebben ten opzichte van de manier van dienstverlening. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat elke advocaat even goed is. Logischerwijs zitten er goede en minder goede advocaten tussen. Het is dus zaak om bij het zoeken naar een geschikte advocaat precies de juiste advocaat te vinden. Daarnaast kunt u natuurlijk altijd om een second-opinion vragen bij een andere advocaat.

 

Wanneer heb je een advocaat nodig?

Of u een advocaat nodig hebt, is afhankelijk van de type procedure en/of rechtszaak. Het is in alle gevallen wel verstandig om u juridisch te laten adviseren door een advocaat. Ook al is een advocaat niet verplicht, met het juiste advies staat u sterker.

  • Bij de kantonrechter is een advocaat niet verplicht
  • Bij de civiele rechter is een advocaat wel verplicht

Lees of een advocaat wel of niet verplicht is voor uw zaak op overzicht van de Rechtspraak.

 

Kies voor de advocaat met de juiste specialisatie

De meeste advocaten hebben zich gespecialiseerd in een bepaald rechtsgebied. Mocht u een probleem ervaren binnen dit rechtsgebied, komt u bij een gespecialiseerde advocaat beter tot uw recht. Deze is dan op de hoogte van de huidige wet- en regelgeving, waardoor hij of zij u het beste binnen dit rechtsgebied kan adviseren. Deze advocaten zijn dan aangesloten bij een specialisatievereniging. Via de specialisatievereniging worden de aangesloten advocaten regelmatig op de hoogte gehouden van ontwikkelingen in dit rechtsgebied en via cursussen wordt de kennis vergroot.

 

Kies voor een advocaat bij jouw in de buurt

Als u op zoek gaat naar een advocaat, is het verstandig om voor een advocaat bij u in de buurt te kiezen. Dit scheelt reistijd en eventuele door de advocaat gehanteerde reiskosten. Daarbij moet wel gezegd worden dat door de technologische ontwikkelingen het contact ook via de e-mail kan lopen, waardoor u minder verplicht bent om een advocaat in de buurt te benaderen.

 

Wat kost een advocaat?

Een advocaat hanteert vaak een uurtarief of een vast bedrag voor de behandeling van uw zaak. Vaak is een intakegesprek kosteloos en betaal je pas als de advocaat na akkoord van jouw werkzaamheden aan je zaak verricht. Advocaten dienen duidelijk en transparant de kosten te vermelden. Daarnaast kun je altijd vragen om een kostenindicatie voordat je met de advocaat in zee gaat.

De Wet op de rechtsbijstand regelt dat mensen die geen mediator of advocaat kunnen betalen een deel van de kosten vergoed kunnen krijgen. Dit heet gesubsidieerde rechtsbijstand of een toevoeging. Via De Raad voor Rechtsbijstand kunt u achterhalen of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand en wat uw eigen bijdrage is. Niet elke advocaat biedt zijn of haar diensten op basis van toevoeging aan.

 

Het doel van Advocatenkantoren.nl

Advocatenkantoren.nl is een onafhankelijk online platform waar particulieren en ondernemers terecht kunnen bij juridische problemen. Zo vindt u overzichtelijk advocaten in uw regio die zich hebben gespecialiseerd in het rechtsgebied waar binnen uw juridisch probleem zich afspeelt. Hierdoor hoeft u niet lang op zoek te gaan en kunt u eenvoudig de advocaten vergelijken op prijs, ervaring en kennis, en kunt u via het systeem direct de gekozen advocaat benaderen voor juridisch advies.